Alparslan Kuytul Hocaefendi, küresel bir salgın haline gelen Covid-19 virüsü sebebiyle toplu yapılan derslere ara vererek, her cuma günü tefsir dersi saati yerine hasbihal programı gerçekleştirmektedir.
Takipçilerinden gelen soruları cevaplandıran Alparslan Kuytul Hocaefendi, hasbihal esnasında gündemi değerlendirmektedir.
Geçtiğimiz hafta “Cumhurbaşkanının bağış açıklamasıyla ilgili Diyanetin ‘zekât ve fitrelerin bu kampanya kapsamında erken verilebileceği hususunda’ yapmış olduğu bir açıklama var. Sizin bu konuda görüşünüz nedir” sorusuna “Devletin toplayacağı bu zekatlar, fitreler sonuç itibarı ile devlet tarafından nasıl kullanılacağı, gerçekten fakirlere verilip verilmeyeceği bilinmelidir” diyerek son günlerde sıklıkla sorulan soruları cevaplandırdı.
Sorunun tamamını okumak için;
Hocam, Cumhurbaşkanının bağış açıklamasıyla ilgili Diyanetin ‘zekât ve fitrelerin bu kampanya kapsamında erken verilebileceği hususunda’ yapmış olduğu bir açıklama var. Sizin bu konuda görüşünüz nedir?
Zekât ve fitreler kampanya kapsamında erken verilebilir mi?
Alparslan Kuytul: Zekât ve fitreler tabi ki erken verilebilir. İnsan isterse her sene hesabını yeniden yapmak şartıyla 10 yıllık zekâtını da verebilir. Ama hesabını vakti geldiğinde yapar. Bugün ne kadar verdiniz? Yaklaşık bir hesap yapmış ve vermiştir. Günü geldiğinde ne vermesi gerektiği ortaya çıkar. O zaman tekrar hesabını yapar, ona göre az ise üstünü tamamlar. Hatta çok vermişse gidip geri isteme hakkı bile vardır. Eğer verdiği fakirin elinde hâlâ verdiği para duruyorsa fazlasını isteyebilir. Ama o parayı kullanmışsa isteyemez. Tekrar istemekte hoş bir davranış değildir ama benim kastettiğim fetva yönünden caiz olmasıdır. Yoksa güzel davranış değildir.
Devletin “devlete verin, devlet onu fakirlere dağıtsın’ demesi doğru mudur?
Vermişseniz, istememelisiniz. Şahsiyetli olmak, kişilikli olmak, mert olmak budur. Diyelim ki istiyor, fetva yönünden caizdir. Birkaç yıllıkta zekât verilebilir ama bunu verirken kime vereceksiniz? Eğer virüs sebebiyle çalışamayan, işten çıkartılmış ya da her hangi bir sebeple fakir olan birine veriyorsa, verilebilir. Fakat devlete vereyim, devlet onlara versin derse, diyanetin fetvasını okumadım. Eğer diyanet ‘devlete verebilirsiniz’ diyorsa bu doğru olmaz. Çünkü devletin o parayı alıp da başka faaliyetlerde kullanmayacağından ben emin değilim. Yıllardan beri 20 yıldır deprem sigortası yapılıyor, halktan para toplanıyor, bugün depremle ilgili hiçbir şey yok. Bu paralar nerede? Belli değil.
Devletin toplayacağı bu zekatlar, fitreler devlet tarafından gerçekten fakirlere verilse veyaz başka alanlardaki açıklarda kullanılsa zekât olur mu?
Devletin toplayacağı bu zekatlar, fitreler sonuç itibarı ile devlet tarafından nasıl kullanılacağı, gerçekten fakirlere verilecek mi, yoksa başka alanlardaki açıklarında mı kullanılacak? Ben bundan emin değilim. Yani devlet ne derse desin, ben bundan emin değilim. Enflasyon rakamını bile değiştirerek söyleyen bir devlete ben niye güveneyim. Enflasyon Türkiye’de gerçekten %11 mi? Devletin rakamlarına göre 2019 enflasyonu %11’dir. Kim buna inanıyor? Daha vakti gelmeden, birkaç yıllık zekâtınızı çalışamayanlara, fakirlere verebilirsiniz.
Diyanet ‘tanıdıklarınıza, gerçekten fakirlere verebilirsiniz’ demişlerse doğru ama ‘devlete verin, devlet onu fakirlere dağıtsın’ diyorlarsa bu doğru değildir. Çünkü devletin nerede kullanacağına asla emin olamayız.
Dinlemek için tıklayınız;