Alparslan Kuytul Hocaefendi “Anne veya baba maaşı gibi bazı maddi imkânlardan faydalanmak için mahkeme kararıyla boşanmak, dini nikâhı da düşürür mü? Talak sayılır mı?” sorusunu yanıtladı.
Bu şekilde hileye başvurmanın yalancılık olduğunu ifade eden Hocaefendi böyle bir hilenin caiz olmadığı ve bu şeklide mahkemeye başvurulduğu takdirde talak gerçekleşeceğini söyledi.
Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin soruya verdiği cevabın tamamı şu şekilde;
Evet, bunlar mahkemeye giderek hâkime yetki vermiş olurlar. ‘Bizi boşayabilirsiniz, sana yetki verdik’ derler, hâkim de onları dinler ve ‘sizi boşadım’ der. Boşanma gerçekleşmiş olur.
Anne veya babanın maaşını almak için bu şekilde hileye başvurmak yalancılıktır. Yani maaş alabilmek için resmi olarak boşanıyor, ondan sonra kadın dul gibi görünüyor ve annesinin maaşını alıyor. Böyle bir şey helal olabilir mi? Devlet sana maaş vermek zorunda mı? Senin annen maaşlıydı, sen onun kızısın, zaten sana maaş vermek zorunda da değil. Onun zamanında yaptığı anlaşma nedir? ‘Sen ölürsen, kızın dul olursa ya da bekâr ise senin maaşını ona vereceğiz’ diye anlaşma yapılmış, anlaşmaya sadık kalacaksın. Sen dul musun? Dul değilsin. Neden yalan söylüyorsun? Sen dul değilsin, kocan var. Zamanında devlet ile yapılan anlaşma; dulsan sana verecekti, sen dul değilsin ki. Böyle bir para caiz olamaz.
Müslüman böyle bir iş yapamaz
Bunlar resmen boşanıyor, ondan sonra yine aile hayatı devam ediyor. Aslında dul filan değil. Maaşı almak için böyle bir yola başvuruyor. Müslüman böyle bir iş yapamaz. Bunlar caiz görülemez. Devlete düşen, fakirini korumaktır. Eğer gerçekten çok fakirse devlet bunlara yardımcı olmalıdır. Ama devlette de para kalmamış, yardımcı olmuyor, insanlar da böyle yollara başvuruyorsa ve bu şekilde boşanan kişi daha önce de hanımına iki talak verdiyse üç talak gerçekleşmiş olur.
Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…
Tamamını izlemek için;