Alparslan Kuytul Hocaefendi ile Hasbihal-1

0

Alparslan Kuytul Hocaefendi, her hafta halka yönelik yapmış olduğu tefsir dersi yerine geçen hafta cuma günü takipçileriyle hasbihal programı gerçekleştirdi.
Hasbihal esnasında gündemi değerlendirerek takipçilerinden gelen soruları cevaplandırdı.

İnsanın imtihanı nelerdir? İmtihan nerede başlamıştır?

İnsan, dünyaya imtihan olmak için gönderilmiş bir varlıktır. Ruhlar alemindeyken imtihan şeklinde olmasa da yeryüzündeki imtihanımızın ne olacağını belirten bir soru ile başlanmıştır. Allah Azze ve Celle ruhlarımıza “elestü bi rabbikum” diye soruyor. “Sizin Rabbiniz ben değil miyim?” Ruhlarımız beden ile birleşmediği için o sırada gayet rahatlıkla bu soruya cevap veriyor ve bir bakıma imtihan olarak kabul edersek, “belê” diye cevap vererek, bu imtihanı kazanmış oluyorlar.

Allah Azze ve Celle’nin ruhlarımıza sorduğu soru; ‘yaratıcınız ben değil miyim şeklinde değil, Rabbiniz ben değil miyim şeklindedir.’ Demek ki insanın ilk imtihanı da son imtihanı da Allah’ın Rab olarak tanınması ile ilgilidir. Allah ruhlarımıza, daha bedenlerimiz yaratılmadan evvel ‘Rabbiniz ben değil miyim’ sorarken, insanın dünyadaki imtihanı bittikten sonra da mezarda melekler tarafından ‘Rabbin kim?’ diye soruluyor. İlk imtihanımızda son imtihanımız da Allah’ın Rab olması ile alakalı diyebiliriz. Hatta Allah Azze ve Celle’nin, ruhlarımıza sorduğu ‘Rabbiniz ben değil miyim?’ sualinin sperm ve yumurta birleşip, anne karnına düştüğü zaman gerçekleştiğine dair bir görüşte vardır.  Ya da çocuğa 4. ayda ruh verildiği zaman bu sual sorulmaktadır, şeklinde bir görüşte vardır. Yine buluğa erdiği zaman, yaklaşık 13-14 yaşlarına geldiğinde bu sualin sorulduğuna dair bir görüş daha vardır.  Yani bu sual ne zaman sorulursa sorulsun ama ilk imtihanımız budur.

Yani insanın, yalnız Allah’ı Rab olarak tanıması, hayatına karışan tek varlık olarak Allah’ı bilmesi, tek otorite olarak Allah’ı tanıması kendisini terbiye edecektir. Allah Azze ve Celle ‘yaratıcınız ben değil miyim? Kâinatın sahibi ben değil miyim?’ tarzında sormuyor. ‘Rabbiniz ben değil miyim?’ diye sorunca, insanın ilk kabul etmesi gereken şeyin bu olduğunu anlamış oluyoruz. Yani Allah’ı Rab olarak tanımaktır. İnsandan istenen; Allah’ı; kâinatı hem yaratmış hem idare eden hem de insanı aynı şekilde yaratmış ve idare edecek olan, kâinata düzen, nizam koyduğu gibi insana da düzen ve nizam koyan, insanı bu şekilde terbiye eden olarak kabul etmektir.

Peygamberler gönderildiği zamanda insanoğlu yeniden imtihana sokulmuş olmaktadır. Her peygamberin gönderilmesi, insanlar için bir imtihandır. İmtihanı kaybetmiş olan insan oğluna Allah Azze ve Celle peygamber göndererek, tekrar onların imtihanı kazanmasını sağlamak ister. Peygamberler geldiği zaman ilk neye davet ederler? işte o insanın ilk imtihanıdır. Peygamberler insanları ‘La İlahe İllallah’ demeye davet eder. Allah’tan başka bir ilah, Allah’tan başla Rab, Allah’tan başka bir otorite, Allah’tan başka itaat edilecek bir makam tanımamaya davet ederler.

O halde diyebiliriz ki insanın imtihanı; inanç alanında, ibadet alanında, ahlak alanında ve gündelik hayatımız ile ilgili birçok konudadır. Bunun başlangıcı inanç ve sonu da hangi kanunlara bağlı kalıyoruz, nasıl yaşıyoruz, nasıl para kazanıyoruz, nasıl harcıyoruz, nasıl giyiniyoruz, neleri yiyoruz, neleri yemiyoruz, kendimizi, ailemizi, devleti nasıl idare ediyoruz? gibi gündelik hayat ile ilgili birçok alanda imtihandır. Ama bunun başlangıcı tevhittir. La İlahe İllallah’a iman edecek miyiz, etmeyecek miyiz? Allah’tan başka ilahlar tanıyacak mıyız, tanımayacak mıyız? İlk imtihanımız budur. İnsan bunu kazandığı zaman Allah’tan başka ilah tanımayacağını, ondan başka bir otorite kabul etmeyeceğini söylemiş olur. İnsan kabul ettiğinde ve buna iman ettiğinde artık ibadet ona kolaylaşır. Tek otorite olarak gördüğü Allah’a ibadet, ona kolay gelir. Allah’ın koymuş olduğu yasalara göre bir ahlak kazanır. Güzel bir ahlak kazanması ona kolay gelir.

İnançta, farzlarda, haramlarda imtihandayız. Ayrıca bir de bunların dışında musibetler konusunda da insanın imtihan alanları çok fazladır. O yüzden de melekler bu imtihanı kazanmaya çalışan Müslümanlar için dua etmektedirler. Çünkü insanın imtihanı zordur.

Dinlemek için tıklayınız;


CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here