SORU | İslami faaliyetler de koşturduğu halde maneviyatını ihmal eden bilhassa üç aylar gibi manevi açıdan değerlendirilmesi gereken zamanları hakkı ile değerlendiremeyen kimselere ne tavsiye edersiniz?
Maneviyatı ihmal söz konusudur. Çünkü maneviyatı güçlendirmenin gereği tam anlaşılmamış bir meseledir. Maneviyatı zayıflatan çok sebepler ve çok haramlar vardır. İnsan bu haramlardan uzak kalmadıkça maneviyatını güçlendiremez. Haramlardan uzaklaşılması şarttır.
Maneviyatı güçlendirmek için;
Maneviyatı zayıflatan sebeplerin halledilmesi gerekir. O sebepler halledilmedikçe maneviyat güçlenemez. Tıpkı gaza basarken bir taraftan da frene basmak gibi. Oysa bu araba gitmez. Güçlü nefsi arzular, dünyaperestlik insanın yükselmesini, maneviyatını geliştirmesini engelliyor.
Yapılması gereken şey;
- Evvela tefekkür, kâinat kitabını okumaktır. Bu şekilde insan Rabbine yaklaşır. Tefekkür sonucunda insan Allah’ı tanır. Allah bilgisine, marifetullaha ulaşır. Bunun sonucunda muhabbetullaha ulaşır ve nafile ibadetler yapar.
- Nafile oruç,
- Nafile namaz,
- Kur’an okuma,
- Kitap okuma,
- Sohbetlere katılma gibi faaliyetler yapan insanın maneviyatı güçlenir.
- Haramlardan, mekruhlardan ve hatta şüpheli şeylerden de uzak durmak. Bir taraftan ibadetleri yaparak maneviyatımızı güçlendireceğiz, diğer taraftan da haramlardan, mekruhlardan ve hatta şüpheli şeylerden de uzak duracağız. Maneviyatınızı güçlendirmeye çalışıyorsunuz ama diğer taraftan haramlar ve mekruhlar hayatınızda devam ediyorsa; bu maneviyat güçlenmez. Bir kovaya bir kilo temiz su koyuyorsunuz ama diğer taraftan da 50 gram bile olsa pis bir su koyarsanız, o su pis olur. Yani insanın maneviyatını güçlendirirken, kendisini haramlardan ve mekruhlardan koruması önemlidir.