Alparslan Kuytul Hocaefendi ile Hasbihal-5

0

Alparslan Kuytul Hocaefendi, her hafta halka yönelik yapmış olduğu tefsir dersi yerine geçen hafta cuma günü takipçileriyle hasbihal programı gerçekleştirdi.
Hasbihal esnasında gündemi değerlendirerek takipçilerinden gelen soruları cevaplandırdı.

Sunucu: Hocam, Hz. Adem’in o yasak meyve yemesiyle dünya imtihanı başladı. Dolayısıyla dünyadaki hayatımızda başladı. O zaman bunun hikmeti nedir? Yani suçlu şeytan mıdır? Bu olayı, bu hadiseyi nasıl yorumlamalıyız? Bu hadise olmasaydı, bu imtihan başlamayacak mıydı?

Alparslan Kuytul Hocaefendi: Allah Öğretmeden İmtihan Etmiyor!

Hayır, yine başlayacaktı. Bununla ilgili bir rivayet var. Musa Aleyhisselam ruhlar âleminde Hz. Adem’e diyor ki “Ey Baba!  Sen o cennette her şey helaldi, gittin o haram olanı mı yedin?”Bunun üzerine Hz. Âdem diyor ki ‘Sen, kitap verilmiş bir peygambersin. Nasıl olur da bunu anlayamazsın? Allah Azze ve Celle aslında beni dünya için yaratmıştı, evladım’ diyor. Bakara suresi 30. Ayette “Hani Rabbin, Meleklere: ‘Muhakkak ben, yeryüzünde bir halife var edeceğim’ demişti.” Allah, cennette değil, yeryüzünde bir halife yaratacağım dedi. Ben zaten bir şekilde dünyaya indirilecektim.

Allah-u Teâlâ, aslında beni dünyaya indirmeden evvel; bana hemen şeytanı, nefsimi, kendi zafiyetlerimi, acizliklerimi tanıtmak için bir müddet cennete koydu. Sonuçta, orada uzun süre kalmayacaktım. Allah elbette ki benim o meyveden yiyeceğimi, şeytan tarafından da kandırılacağımı, nefsime de uyuyacağımı biliyordu ve bunu bile bile beni cennete koydu.

Allah-u Teâlâ’nın yapmak istediği şey; insan cennette bir bakıma eğitildi, insan o haram olan meyve sayesinde kendisinin zayıf taraflarını gördü, şeytanında nasıl kandırdığını, hangi yöntemleri kullandığını görmüş oldu. Bunları öğrendikten sonra dünyaya imtihana gönderildi. Cennete iken henüz kalem yazmıyordu yani günah yazılmıyordu. Allah-u Teâlâ orada öğretti. Nasıl ki Hoca derste önce anlatır, ondan sonra imtihan ederse bu da ona benzer. Allah-u Teâlâ bir şekilde Hz. Adem’e cennette öğretti. Şeytanı da tanıttı, insanı da kendisini de tanıttı, nefsini tanımasını sağladı, arzuları var, istekleri var, merakı var. İnsanın yemeğe karşı isteği var, arzusu var bunları tanıdı ondan sonra dünyaya gönderildi ve imtihan başlamış oldu.

Hz. Adem’in cennette ki bu imtihanı; hem kendinde olan nefsi arzuları bilmesi hem de kendinde olan iradenin farkına varması içindir. Çünkü dünyaya geldiği zaman nefsi arzuları ile baş başa kalacak, iradesini kullanmak zorunda kalacak ve dünyaya geldiği zaman şeytanla mücadele edecektir. İşte bunların hepsinin farkına cennetteki bu imtihan sayesinde varmış oldu. Allah öğretmeden imtihan etmiyor.

Tamamını izlemek için tıklayınız;

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here