Alparslan Kuytul Hocaefendi ile Hasbihal-2

0

Alparslan Kuytul Hocaefendi, her hafta halka yönelik yapmış olduğu tefsir dersi yerine geçen hafta cuma günü takipçileriyle hasbihal programı gerçekleştirdi.
Hasbihal esnasında gündemi değerlendirerek takipçilerinden gelen soruları cevaplandırdı.
Sorunun tamamını dinlemek için;

Sunucu: Hocam, Allah’ı Rab olarak tanıma imtihanından bahsettiniz. Bu Müslümanlar içinde geçerli mi? Bir kişi kendini Müslüman olarak gördüğü halde Allah’ı Rab olarak tanıma imtihanını kaybetmiş olabilir mi?

Alparslan Kuytul Hocaefendi: Şayet Müslüman olmanın ne olduğunu bilerek bu sözü söylüyorsa, elbette ki bu imtihanı kazanmıştır. Ama maalesef bugün insanımıza ne Rabbin manasını ne de ilahın manasını öğrettiler. Dolayısıyla bir insan ‘La ilahe’ hiçbir ilah tanımıyorum ‘illallah’ Allah hariç yani ‘sadece Allah’ı ilah olarak tanıyorum’ dediği halde ilahın manasını bilmediği için, hayatında Allah’tan başka ilahlar olabilmektedir. Aslında ne dediğini bilmiyor. Birçok insana La İlahe İllallah’ın manasını sorsanız, ‘Allah vardır ve birdir’ şeklinde olduğunu söyler. Bunlar da toplumun içerisinde belki dini hassasiyeti olanlar, biraz dine temayülü olanlardır. Zaten diğerleri hiçbir şey anlamıyor. Yani büyük bir çoğunluğu tevhidin manasını hiç merakta etmiyor. Bu söylediğim kadarını dahi bilmiyor ve bu cevabı bile veremiyor.

Her Müslüman, ‘La İlahe İllallah’ diyorsa, bunun manasını bilmelidir. Ama bugün durum o değil, o yüzden ‘La ilahe illallah’ dediği halde, ne dediğini bilmeyen birçok insan var ve bunların hayatlarında birçok ilahlar olabilmektedir. O yüzden ‘bu sözü söyleyen imtihanı kazanmıştır, artık onun imtihanı bitmiştir’ diye bir şey söz konusu değildir. Bu sözü söylediği halde, imtihanı kaybeden, hayatında Allah’tan başka ilahlar kabul eden birçok insan var. Onun için tevhidin manası üzerinde durulmalıdır. İlk imtihanımız olan; inanç imtihanını herkesin kazanması, ebedi cenneti kazanması demektir. Çünkü tevhidi kabul etmeyen ebedi cehennemliktir.

Tevhidi kabul eden cehenneme girse bile günahları kadar cehennemde kalır ve sonuçta ebediyen cennete girer. O halde inanç imtihanını kazanmak zorundayız. Bunun şakası yok, ebedi cehennem var. Yani inanç konusunda imtihanı kaybeden, ebedi cehenneme girer ve bunun tekrarı yok, bu imtihanın bütünlemesi yok. Belki amellerde hata olsa, eksikleri olsa Allah bağışlayabilir ama kâfir olarak ölen, şirk içinde ölen, inanç imtihanını kaybetmiş olarak ölenler için ebedi cehennem vaad ediliyor. İnsanın öncelikle bu imtihanı kazanması gerekmektedir.

Tamamını izlemek için tıklayınız;

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here