ABD’nin İran Generali Kasım Süleymani’yi Öldürmesini Nasıl Değerlendiriyorsunuz?

0

Alparslan Kuytul Hocaefendi, uzun süren tutukluluk zulmünün ardından geçen hafta (cuma) tefsir derslerine kaldığı yerden devam etti. Tefsir dersinin ardından kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı.

Dortmund’tan gelen “ABD’nin İran generalini öldürmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna cevap veren ve Süleymani’nin öldürülmesinin siyasi bir olay olduğunu belirten Alparslan Kuytul Hocaefendi , “Bu tarz önemli isimlerin öldürülmesinin siyasi bir amacı vardır. Meseleye ‘O şunları öldürdü’ şeklinde bakmak basit bir yaklaşım olacaktır. Ortada hedeflenen daha büyük bir şey vardır. ‘Bunun arkasında ne var, ABD bunu neden yaptı?’ şeklinde bakmak lazım. ” dedi.

Cevabın tamamı şu şekildedir;

Bu Bir Suikasttir

Meseleyi haberlerde gördüm. Amerika’nın her zaman yaptığı bir operasyon. Amerika çok insan öldürdü bugüne kadar bu da onlardan birisi. Bazı müslümanların meseleye şu açıdan baktıklarını duydum öldürülen komutanda Suriye’de şunları öldürdü; oradaki muhaliflerle savaştı, onları öldürdü gibi bir yaklaşım. Bilemiyorum öyle bir şey yapmış mı yapmamış mı, ne kadar yapmış? Muhalif denilen kesim kimler, kimlerle savaşmış ? Ama şu an da aslında mesele bu değil.

Süleymani’nin Öldürülmesinin Arkasında Ne Var?

Amerika bu komutanı öldürürken Suriye’de muhaliflerle savaştığı için öldürmedi. Bunu yapmasaydı yine öldürürdü. Amerika ve İsrail’in bugüne kadar milyonlarca insanı öldürdüğü bir gerçek. Olayı böyle değerlendirmek gerek. O kişinin kendi günahı varsa da ayrı. Şimdi mesela bize zulmeden insanları başka bir zalim gelse bize zulmettiği için değil kendi şahsi hedefleri için onu öldürse ya da darbe yapsa biz bunu kabul edemeyiz o zaman bunu da kabul etmemiz gerekir. Bu yaklaşım doğru değil bu aslında siyasi bir olay. Önemli bir ismin öldürülmesi bir takım siyasi projeler içindir. O da, filan yerde başkasını öldürmüştü gibi bir yaklaşım çok basit bir yaklaşım olur. Bunun arkasında ne var buna bakmak gerekir? Amerika neden böyle bir şey yaptı? Devlet böyle bir şey yapar mı?

Devlet mahkemeye çeker, devletsin gücün var mahkemeye çekersin mafya mısın ki? Bir mafya başka bir mafyayı yakalayıp da mahkemeye çekmeye gücü yetmediği için, bulduğu yerde çeker vurur. Ama devletin gücü var. Bu şu an da bir devlete hele hele de dünyanın patronu olan bir devlete yakışmamaktadır. Kanunsuz bir şeydir, yargısız infazdır ve Amerika bunu yaygınlaştırmaktadır. Büyük patron böyle yaparsa, onu patron görenler büyük görenler örnek alır ve aynısını yaparsa ne olacak? Başka devletlerde istediği adama suikast yaparsa devlet ile eşkıyalığın farkı ne?

Bunun önünü açmamak, kınamak gerekir ve ayrıca bu İran’ı kızdırmak için yapılan bir operasyon dolayısıyla bunun arkasında ne var?,İran “bunun intikamını alacağız” dedi. Önemli isimlerin öldürülmesi mutlaka arkasında bir plan hazırlanmıştır, öyle öldürülmüştür. Önemli isimler öylesine keyfi öldürülmez. Sırf intikam için, tipini beğenmedik diye yada şurada adam öldürdü diye öldürmez. Bu adamların öldürülmesi büyük bir proje içindir. Amerika İran’la gerçekten savaşmak mı istiyor, başka planlar mı arkasında… Henüz daha erken bunu anlamak için. Ama bu mümkün.

Amerika gerçekten de İran’la savaşmak istiyor olabilir. Toplu bir savaş olmayabilir ama küçük çaplı bir savaş olabilir. İran’ın nükleer tesislerini imha etmek istiyor olabilir. Teknolojisini bitirmek istiyor olabilir. Çok büyük bir şey olmasa da teknolojisini zarara uğratmak istiyor olabilir. Vekalet savaşlarıyla bir yere varılamadığını görüp direkt kendisi Irak’ta müdahele ettiği gibi müdahale etmek istiyor olabilir. İsrail’de bunun için zorluyor. İsrail kendi gücü az olduğundan büyük gücü Amerika’yı yönlendiriyor.

“Belki de Hedef İran Değil Türkiye’dir”

Devlet suikast yapmaz yaparsa devlet olmaz. Derin devletler bu işi yapıyor. Amerika bu işi üstlendi “Trump’ın emriyle yaptık dedi.” bu çok ilginç yani. Sanki tahrik etmek istiyorlar, bu bölgede savaş çıksın istiyorlar, bu Türkiye’yi zor duruma sokacaktır, belki hedef İran’ da değil Türkiye’dir. Çünkü Türkiye her iki devletle de arasını düzeltti. Bazı problemler var ama yine de bunlar bir müttefik gibi.. Birkaç devlet biraya geldi Amerika’ya, Avrupa’ya karşı bunu bozmak için de olabilir.

Bunların hiçbirini hesaba katmayıp “o da şunları öldürmüştü” gibi şeyler söylemek olmaz. Biraz siyasi bakıştan kaynaklanmaktadır. Yani Suriye rejimine silahlı bir şekilde isyan hareketini doğru görmeyenler rejimi destekleyebilir kendi mantıkları için de doğru olabilir. Ben desteklediğim için söylemiyorum. Beşşar Esed’in desteklenmesi her türlü yanlıştır ama dünyadaki siyaset doğru yanlış diye bakmıyor ki ne nasıl gerekiyorsa…Bırakın dünyadaki siyaseti mahkemelerde bile böyle adalete göre, kanuna göre değil siyasete göre işliyor. Bunun sonucunda büyük olaylar olabilir yani böyle bir kıvılcım çaktılar ama nereye varır, çok büyük sonuçlar doğuradabilir. Zamanında hatırlarsanız Dünya Savaşı’da çok küçük bir kıvılcımdan başlamıştı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here