Muhterem Alparslan Kuytul Hocaefendiye sorulan sorulardan seçme soru ve cevapları sizler için derledik.
Soru: Miras konusunda erkeğe 2 pay, kadına 1 pay verilmesi gerektiğini söylediğimizde “İnsanlar arasında eşitlik var” deyip kabullenmeyenler var. Allah’ın böyle bir taksim yapmasındaki hikmet nedir?
Cevap: Mirasın bu şekilde taksim edilmesi Allah’ın erkeğe vermiş olduğu vazifeyle alâkâlıdır. Meseleye eşitlik yönünden bakılmaması lazım. İnsan olarak ikisi eşittir, arada fark yok. İkisi de Allah’a hesap verecek, ikisi de namaz kılmak zorunda, oruç tutmak zorunda. İkisi de zina etse suç işlemiş olur, hırsızlık yapsa suç işlemiş olur. Ama görevleri farklıdır. İslam’a göre evin geçimi erkeğe aittir. Erkek evine masraf etmek zorundadır. Zengin bile olsa kadın evine bakmak zorunda değildir. İslam’ın hükümleri bir saatin parçaları gibi birbiriyle uyumlu. Erkeğe mirastan fazla veriyor ama aynı zamanda erkeğe görev de veriyor ve “Sen bakacaksın ailene” diyor. O yüzden erkeğe para lâzım, sermaye lâzım. Eşitlik mantıklı değildir. Eşitlik çoğu zaman yanlıştır.
Mesela diyelim ki hoca tüm talebelerine eşit puan verse bu doğru olur mu? Böyle bir şey haksızlık olur. Bu yüzden İslam’da eşitlik esas değildir. İslam adaleti kabul eder, eşitliği değil! Eşitlik bir kamyonun önüne de arkasına da aynı tekeri koymaya benzer. Hâlbuki öne iki tane, arkaya 8 tane hatta 18 tane teker koyulmuştur. Neden? Çünkü önün taşıdığı yük az, arkanın taşıdığı fazladır. Adâlet de bunu gerektirmektedir. O yüzden kadına mirastan çok vemez ve der ki “Al sana 1 lira ama bu senin, bunu harcamak zorunda değilsin.” Erkeğe der ki “Al sana 2 lira. Bununla iş yap.” Adâlet budur.
[…] Kuytul Hocaefendiye sorulan fıkhi sorulardan seçme soru ve cevapları sizler için derledik. İşte oruç hakkında en çok merak […]