Alparslan Kuytul Hocaefendinin Avukatı 22 Ağustos’ta Gerçekleşecek Mahkeme Hakkında Merak Edilenleri Açıkladı

0

Alparslan Kuytul Hocaefendi 17 aydır haksız bir şekilde Bolu Cezaevinde tutuklu bulunuyor. Tutuklu yargılandığı iki davadan da ilk duruşmada tahliye almasına rağmen siyaseten tekrar tutuklanan Alparslan Kuytul Hocaefendinin tutukluluğunun devam etmesine sebep olan davanın duruşması 22 Ağustos’ta gerçekleşecek.

Bu akşam Alparslan Kuytul Hocaefendinin avukatı Adem Tural açılan mahkemeler ve telefonla görüşme hakkının kısıtlanması konularında kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

İşte Adem Tural’a 22 Ağustos’ta gerçekleşecek mahkeme hakkında yöneltilen sorular ve Tural’ın cevapları: 

Önümüzde 22 Ağustos duruşması var. 4. Ağır Ceza Mahkemesinde bir yargılama yapılacak. Bu duruşmanın içeriği nedir? Bu duruşmadan da bahsedebilir misiniz?

Oradaki iddialar da suç örgütü kurmak, nitelikli dolandırıcılık, özel belgede sahtecilik iddialarına dayanıyor. O davanın ilk duruşması da 22 Ocak’ta gerçekleşmiş ve üç gün devam etmişti. Üçüncü günün ardından Alparslan Hoca ve Ali Alagöz tahliye edilmişti. Tahliyeden 24 saat geçmeden savcının itirazı üzerine 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tekrardan tutuklanmış ve cezaevine gönderilmişti. Tekrar tutuklanmasının ardından 10 Mayıs’ta bir duruşma daha gerçekleşti. O duruşmada da yine tutukluluk halinin devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma da 22 Ağustos tarihinde gerçekleşecek. O mahkemelerde de biz genel olarak savunmalarımızın büyük bir kısmını yapmıştık. Bizce şuan o mahkemede tutuklu yargılanmasını gerektirecek hukuki hiçbir gerekçe yoktur. Biz açıkçası Alparslan Hocanın da Ali Alagöz’ün de keyfi olarak tutuklu yargılandığını düşünüyoruz. Bu düşüncemizin tabi bir karşılığı da var. Çünkü bizzat yargılamayı yapan mahkeme tahliye ediyor. Bu kişilerin artık tutuklu yargılanmasını gerektiren bir sebep yoktur diyor. Tahliye olduktan sonra tekrar tutuklanıyor ve o ikinci tutuklamadan sonra bir daha tahliye edilmiyor. Mahkeme bile tahliye edilmelerine kanaat getirince biz de ister istemez bu saatten sonra bu tutuklama keyfi ve siyasi bir tutuklamadır diyoruz.

Bu süre zarfında bu tutukluluğa itirazlar yapıldı değil mi?

Ayda bir defa tutukluluk incelemesi oluyor. O incelemelerde de yine tutukluluk halinin devamına karar veriyorlar. Ona da itirazlar yapılıyor ancak itirazlar yine gerekçesiz bir şekilde kanundaki matbu yazan sebepler yazılarak reddediliyor. 

22 Ağustos’ta bildiğimiz kadarıyla Alparslan Kuytul Hocaefendi ile beraber başka sanıklar da var. Onlarla ilgili herhangi bir durum söz konusu mu? Onlar da savunma yapacaklar mı?

Ceza mahkemelerinde her duruşmada ayrıntılı bir savunma yapılmaz. Ayrıntılı savunmalar özellikle sanıkların savunmaları ilk duruşmada ayrıntılı şekilde dinlenir. Onun dışında ara duruşmalarda eksik hususların tamamlanması sağlanır. Bir de son duruşmada esas hakkındaki mütalaadan sonra sanıklar ayrıntılı bir şekilde savunma yaparlar. Yani bir ilk duruşmada bir de son duruşmada ayrıntılı bir şekilde savunma oluyor. Aradaki duruşmalar sadece dosyadaki eksik hususların tamamlanması, tarafların talep ettikleri belgeler varsa onların hazırlanması, bilir kişi raporu, keşif, buna benzer eksik noktalar varsa bunların tamamlanması sağlanır. Bu yüzden diğer sanıkların 22 Ağustos’ta yapacakları bir savunma söz konusu değil. Avukatları olarak bizler sanıkları temsilen duruşmada olacağız. Bizim birtakım taleplerimiz, savunmalarımız olacak ama dediğim gibi çok ayrıntılı bir duruşma ve savunma olmayacak. 

Alparslan Kuytul Hocaefendi 22 Ağustos’un adli tatile denk geldiğine değinmişti. Bu kesin mi? Yargılamanın gerçekten hakim heyeti tarafından yapılmayacağı kesin mi?

Evet 22 Ağustos adli tatile denk geliyor. Ama 4. Ağır Ceza Mahkemesinin heyeti adli tatilde tatil de mi olacak mahkemede mi olacak onu bilmiyoruz. Şuan elimizde kesin bir bilgi yok.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here