İslam Davetçisi ve Mücahit; Malcolm X

2

MALCOLM X

19 Mayıs 1925 yılında Amerika’nın “Onaha” şehrinde doğan ve aslen Afrika kökenli zencilerden olan Malcolm X, emperyalist beyaz ırkçı güçler tarafından babası öldürülmüş olduğundan dolayı, yetim olarak büyümüş; hayatının ilk dönemlerinde Amerikan yönetimi ve toplumu içerisinde tamamen erimiştir.

Amerikan toplumunun içinde bulunduğu her türlü müptezel bir hayat ile hem dem olan Malcolm X, bundan dolayı girdiği hapishanede Elijah Muhammed ve kardeşi tarafından gönderilen mektuplar vasıtasıyla, yavaş yavaş İslâm’la tanışmaya başlamış, hapis sonrasında ise, kendisini Müslüman zenci cemaat içerisinde bulmuştur.

“NASIL YAŞARSANIZ ÖYLE ÖLÜRSÜNÜZ”

Malcolm X hayatını mensubu bulunduğu toplumun haklarını elde etmek, bundan daha da ötesi bu toplumu gerçek kimliğine kavuşturmaya adamıştı. Belki siyah toplum olarak bütün eşyalarını, tekrar bir gemiye yükleyip Afrika’ya dönemezlerdi ama kültürleriyle, dinleriyle, dilleriyle bir de özgürlükleriyle Afrikalı olabilirlerdi. Tahrip edilmiş Hristiyanlık dini onlara iki dünyayı da cehennem yapmıştı ne yazık ki …En son ve en mükemmel din olan İslamiyet ancak bu toplumun her iki dünyada saadetini sağlayabilirdi. Malcolm X bu gerçekleri anlatabilmek için çalıştı. Gece yarısı evine Monoton kokteyli atıp evini ateşe vermişlerdi ama o saat 4 uçağıyla Chicago’ya gidip Detroit’teki konferansa yetişmişti.

21 Şubat 1965 Pazar günü bir eğlence salonunda bir konferans vardı, 400 sandalye kurulmuş, salon hazır hale getirilmiş, herkes yerini almıştı. Malcolm X’in eşi de dört çocuğuyla birlikte en önde yerini almıştı.

Malcolm X takdim edildikten sonra kürsüye doğru yürüdü ve “Esselamu aleyküm” dedi; salondakiler hep birlikte: “ve aleyküm selam” dedikten sonra salonun bir yerinde bir karışıklık çıktı. Herkes dikkatini tam oraya çevirmişken birkaç kişi Malcolm’a ateş açtılar. Herkes dışarı kaçmaya çalıştı. Kendisine isabet eden on altı kurşundan ilkini yer yemez Malcolm X’in dinleyicileri sakinleştirmek için kalkmış olan sağ eli derhal göğsüne düştü, öteki eli havaya kaktı orta parmağını bir kurşun uçurup gitti, sakalının arasından kanlar sızıyordu, ve vücudu arkaya iki sandalyeyi devirerek düştü. Tetikçiler yere düşmüş vücudunu iyice kurşunladıktan sonra kaçtılar. Dört çocuğunun üzerine kapanan eşi ve dinleyicilerden bazıları hemen sahneye koştular; ancak kurşunlar tam can alıcı noktalara isabet etmişti, yakındaki bir hastaneye götürülürken yolda vefat etti. Hayatını adamış olduğu bu toplum için konferans verirken…

Malcolm”un naaşı cenaze evinde yirmi iki bin kişi ziyaret ettikten sonra, Amerika”da yaşayan Arabistanlı birisi tarafından İslami şartlarda toprağa verildi.

-MALCOLM METELİKSİZ ÖLDÜ! Başlığını atıyordu gazeteler. 12 yıl boyunca sadece karın tokluğuna, hiçbir maaş talep etmeden durmak bilmeyen bir enerjiyle çalıştı Malcolm.

İslam ümmetinin bağrında, tevhidi söylemlerle ortaya çıkan ve ömrünü mücadele içerisinde geçiren binlerce âlim, mücahit ve İslam davetçisi yetişmiş ve her biri kendi dönemine ışık tutarak öncülük vazifesini yüklenmiştir. Herkesin yürüdüğü zamanda koşan, herkesin durduğu zamanda yürüyen ve herkesin susturulmaya çalışıldığı zamanlarda konuşan bu öncüler, tüm tehlikeleri ve tehditleri göze alarak İslami mücadeleden bir an olsun geri durmamışlardır. Bugün de ülkemizde tevhidi söylemle ortaya çıkan, gayesi Allah rızası olup İslam medeniyetini arzulayan, hayatı boyunca İslami mücadeleden vazgeçmeyen ve hakkı cesurca ortaya koyduğu için zindana atılan Alparslan Kuytul Hocaefendi öncü İslam davetçilerinden biri olmuştur.

“Ben tarih anlatan adam değilim, hikaye anlatmayı da sevmem. Size bir dava anlatıyorum. Benim davam 
‘Le ilahe illallah’ davasıdır” diyerek İslamın bir davası olduğunu yeniden ümmete hatırlatan,  alimlik vazifesinin sorumluluğunu yerine getirerek yanlışa yanlış diyen Alparslan Kuytul Hocaefendi, vermiş olduğu İslami mücadele sonucu 10 aydır bolu f tipi cezaevinde tutuklu yargılanıyor.

10 aydır zindan da haksız yere tutuklu bulunan Alparslan Kuytul Hocaefendi’ ye yapılan bu zulümler de bir bir tarih sayfalarına kaydolup zihinlerden asla çıkmayacaktır. Furkan gönüllüleri olarak, yapılan bu hatalardan en yakın zamanda dönülmesini ve ALPARSLAN Kuytul Hocaefendi’nin tez zamanda beraat etmesini talep ediyoruz.

Kaynak
Malcolm X- Alex Halley- İnsan Yayınları

 

 

 

 

 

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here