Abd Suriyeyi Vurdu | Haber-Yorum | Dünya | Alparslan Kuytul

1

ABD SURİYEYİ VURDU

ABD, 70 sivilin ölümüne yol açan kimyasal saldırıdan sorumlu tuttuğu Suriye yönetimine karşı havaalanlarını Tomahawk füzeleri ile vurdu. Trump, kimyasal saldırının düzenlendiği öne sürülen Shariat Havaalanı’na füze saldırısı düzenlenmesi emrini kendisinin verdiğini açıklayarak ‘uygar ulusların’ Suriye’deki kıyımı sona erdirmek için ABD’ye katılmaları çağrısında bulundu. Trump, ‘Esad, çaresiz erkekleri, kadınları, çocukları boğdu’ dedi. ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri ise, Shariat Havaalanı’nda pistlerin, uçakların ve yakıt depolarının hedef alındığını açıkladı.

Rusya’ya Haber Verildi: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff  Davis, saldırı öncesinde gün içerisinde Rusya’yı bilgilendirdiklerini ve Rus askerlerinin o üste bulunduğunu bildiklerini söyledi. Rusların saldırıdan etkilenmemesi için tüm tedbirleri aldıklarını ifade eden Davis, hava üssünün binasını değil sadece üssünü işleyemez hale getirecek unsurları vurduklarını ifade etti.

AKP’den ABD Saldırısına Destek: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Esad rejiminin kimyasal savaş suçlarına karşı yapılmış bu operasyonu olumlu bulduğumuzu söylüyorum. Ama yeterli görmüyorum” dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın; “Esad rejiminin suçlamalarına verilmiş olumlu bir cevap” ifadelerini kullandı. Numan Kurtulmuş ise; “Askeri üssün vurulması olumludur, anlamlıdır. Rejim uluslararası alanda cezalandırılmalı” açıklamalarında bulundu.

Türkiye’nin yanı sıra İsrail, Almanya, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan, NATO ve Birleşmiş Milletler saldırıya açık destek verdi. Başta Rusya olmak üzere, İran, Çin ve Bolivya saldırıya karşı açıklamalar ve hamleler yaptı.

 “Türkiye, Amerika’ya da Rusya’ya da Güvenmemeli”

Konuya ilişkin olarak Alparslan Kuytul Hocaefendi kendisine yöneltilen; “Suriye konusunda Amerika ile Rusya’nın arasının açılmasını ve son yaşanan olayları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna şu şekilde cevap verdi; “Haberlerde gördüğümüz kadarıyla, 59 tane füze atılmış olmasına rağmen ortada ne ölü var ne de havaya uçmuş tesisler var. Yalancı Amerika her zamanki gibi, Türkiye gibi bazı müttefiklerinin hoşuna gidecek bir girişimde bulunuyor.

Bu tavra güvenip de, bundan sonra Amerika’nın Suriye’ye karşı tavırlarının değişeceğini, Beşşar’ın devrileceğini zannetmesinler. Amerika bu yüzden Rusya ile karşı karşıya da gelmez. Amerika, Türkiye gibi ülkeleri aldatmak için bu füzeleri gönderdi. Rusya da kendine bağlı ülkeleri kandırmak için tepki gösterdi. Müttefiklerine ‘Bende bir süper güç olarak müttefikimi koruyorum. Tavrımı koyuyorum, ben güvenilir bir liderim’ havası vermek istiyor. Büyükler kolay kolay savaşmaz, küçükleri savaştırır, paylaşırlar. Amerika zaten Suriye’yi Rusya’ya teslim etmiş. “Suriye senin Türkiye benim” Bu füzelerin atılması kanaatimce sadece bir aldatmadır. Trump’ın da yalancılığı ortaya çıkmıştır. Türkiye buna güvenerek güvenlikli bölge oluşturulacağını zannetmesin. Rusya razı olmadıkça güvenlikli bölge oluşturulmaz.”

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here