15 Temmuz: Türkiye’de Darbe Girişimi | Haber-Yorum | Alparslan Kuytul

0

15 TEMMUZ: TÜRKİYE’DE DARBE GİRİŞİMİ

15 Temmuz 2016 gecesi Türkiye, İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nün ve Atatürk Havalimanı’nın tanklarla kapatılmasıyla bir darbe girişimi olduğunu öğrendi. Bu duruma tepki veren vatandaşlara tankların içinden ateş açıldı.

TRT’nin yayının kesilmesi ve kısa sürede tüm Tv kanallarında duyurulan ordunun yönetime el koyduğu haberlerinin üzerine TRT’de canlı yayında TSK’dan yapıldığı belirtilen açıklamada “TSK; Anayasal düzenin, demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin tekrar temin ve tesisi; ülkede hukukun üstünlüğünün yeniden hâkim kılınması; bozulan asayiş düzeninin tekrar sağlanması; maksadıyla ülke yönetimine bütünüyle el koymuştur” ifadeleri yer almıştı.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın ve bazı komutanların da rehin alındığı darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan, halka meydanlarda ve uçuşları durdurulan Atatürk Havaalanında toplanma çağrısı yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım ise yaptığı ilk açıklamada şunları söyledi: Henüz darbe demek doğru olmaz, kalkışma olduğu doğrudur. Belirli bölgelerde sorumsuzca devletin emanet ettiği silahları, araçları alıp vatandaşların üzerine giden onları yere yatırıp etkisiz hale getirmeye çalışan gruplar var. Bu grupların kim olduğu, hangi amaçla hareket ettiklerini kısa sürede anlayacağız. Milletimiz rahat olsun, asla ve asla yasa dışı, demokrasiyi kesintiye uğratacak faaliyetlere müsamaha göstermeyeceğiz. Güvenlik güçlerimiz harekete geçmiştir, gereği yapılacaktır.

TBMM’ye Bombalı Saldırı

Darbe girişiminde en ağır saldırılardan birisi TBMM’ye yapıldı. Darbe gecesi Meclis binası uçaklar tarafından aralıklarla 3 kere bombalandı. Saldırıda ikisi ağır 12 polis yaralandı. Darbe girişiminin duyulmasının ardından milletvekilleri de Meclis’e gelmişti. Bombaların atılmasıyla birlikte can güvenlikleri tehlikeye giren vekiller sığınaklara indi.

Darbe Girişiminde Bulunan Askerler: BİZİ Tatbikat Diye Kandırdılar

İlerleyen saatlerde Genelkurmay Başkanlığı’ndan çıkan 700’e yakın silahsız er ve erbaş polise teslim olduğunu duyurdu. Askerler ‘Tatbikat var’ denilerek Genelkurmay’a getirildiklerini söylediler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Darbeyi Eniştemden Öğrendim

Canlı yayında Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz akşamı darbe haberini eniştesinden aldığını söyledi. Erdoğan, “Tabii burada bir istihbarat zaafı olduğu ne yazık ki ortada. Çünkü güçlü bir istihbarat maalesef olsaydı böyle bir imkân bu Fethullahçı terör örgütüne doğmazdı” diye de konuştu.

Binali Yıldırım: Darbeyi Eşimden, Dostumdan Öğrendim

Erdoğan’ın “eniştemden öğrendim” sözleriyle dikkat çektiği istihbarat zaafiyetine Başbakandan da benzer sözler geldi. Yıldırım, “Darbe girişiminin başladığını biz hemen hemen 15 dakika sonra öğrendik. Kimden öğrendik, yakın korumalarımızdan ve vatandaştan, eşimizden, dostumuzdan öğrendik. Ondan önce bize tehdidin boyutu hakkında bir bilgi gelmiş değil” dedi.

Erdoğan: Pensilvanya’daki Zatı Artık Teslim Edin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da halka hitap ettiği konuşmasında “ABD Başkanı’na sesleniyorum. Bu zatı ya deport edin ya bize verin demiştim. Ama dinletemedim. Pensilvanya’daki bu zatı artık Türkiye’ye teslim edin. Eğer biz stratejik ortaksak o zaman ortağınızın bu talebini yerine getirin” dedi.

DARBE BİLANÇOSU!

Darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı’nın halkı sokağa çağırmasıyla başlayan darbeye karşı direniş esnasında 62’si polis, 5’i asker, 173’ü de sivil 240 kişi hayatını kaybetti. Olaylarda 2.185 kişi yaralandı.

Darbecilerden ise 104’ü ölü olarak ele geçirildi.

TÜRKİYE GENELİNDE 119 GENERAL VE AMİRAL TUTUKLANDI

Türkiye genelinde gözaltına alınan 125 General ve Amiralden 119’u tutuklandı. TSK’dan ihraç edilen toplam General ve Amiral sayısı ise 151.

TSK, darbe girişimine 8. 651 askeri personelin katıldığını ve bu sayının TSK’nın personel mevcudunun yüzde 1,5’ine tekabül ettiğini duyurdu. Bunların 1. 676’sını erbaş ve erler, 1. 214’ünü askeri öğrenciler oluşturdu. Ayrıca darbe girişiminde 24’ü muharip olmak üzere, 35 uçak, 8’i taarruz olmak üzere, 37 helikopter, 74’ü tank olmak üzere, 246 zırhlı araç ve 3 gemi kullanıldığı kaydedildi.

AÇIĞA ALINAN KAMU GÖREVLİSİ: 79.900!

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası Türkiye tarihinin en kapsamlı tutuklanma, gözaltına alma, işten el çektirme dönemi yaşanıyor. FETÖ’nün darbe girişimi sonrası birçok kamu kurum ve kuruluşunda yaklaşık 80 bin kamu çalışanı görevden uzaklaştırıldı. Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere ekonomiyle ilgili kurum ve kuruluşlarda 6. 172 personel açığa alındı. En büyük deprem ise Milli Eğitim Bakanlığı’nda meydana geldi. 27. 800 özel okul öğretmeninin çalışma izinleri iptal edildi. 1.061 özel öğretim okulu kapatıldı. Bakanlık kaynakları, Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki operasyonun devam edeceğini belirtti.

MİT VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDA DA OPERASYON!

Milli İstihbarat Daire Başkanlığı’nda pasif görevde bulunan 100 personelin görevlerinden uzaklaştırıldığı açıklandı. İçişleri Bakanlığı’nda da merkez ve taşra teşkilatlarında görevli toplam 8 bin 777 personel görevinden uzaklaştırıldı. Görevden uzaklaştırılanların 7. 899’unun emniyet personeli olduğu öğrenildi. Görevden uzaklaştırılanlar arasında 1’i il valisi, 29’u merkez valisi olmak üzere 30 vali, 52 mülkiye müfettişi, 16 hukuk müşaviri, 1 genel müdür yardımcısı ve 2 daire başkanı da bulunuyor.

TÜM DEKANLARIN İSTİFASI İSTENDİ

YÖK’ün bütün devlet ve vakıf üniversitelerindeki 1. 577 dekanın istifasını istemesi üzerine birçok üniversitedeki dekan ve dekan vekilleri rektörlüğe istifa dilekçelerini iletmeye başladı.

Ayrıca 2 bin akademisyen hakkında işlem başlatıldı. YÖK, devlet üniversitelerinde 440’ı Profesör, 525’i Doçent, 654’ü Yardımcı Doçent olmak üzere toplam 2. 239 akademik personel ile 654 idari personel, vakıf üniversitelerinde ise 79’u akademik, 18’i idari olmak üzere toplam 97 personel hakkında işlem başlatıldı.

DİYANET’TE 1.112 UZAKLAŞTIRMA

Diyanetin açıklamasında, “Başkanlığımız, ilk etapta 492 personeli görevden uzaklaştırmıştı. Bugün açığa alınanlarla birlikte toplam 1.112 personel görevlerinden uzaklaştırılmıştır. Başkanlığımızın bu konuda oluşturduğu komisyonlar kapsamlı çalışmalarını sürdürmektedir” denildi.

Ali Bulaç Ve Sedat Laçiner Tutuklandı

Darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında bir çok gazetecinin tutuklanmasının yanı sıra gözaltına alınan eski Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve Zaman Gazetesi eski yazarı Ali Bulaç da FETÖ Darbe Girişimi davasından tutuklananlar arasına girdi.

Askeri Liseler Kapatılıyor

Alınan tedbirler kapsamında FETÖ ile ilintili okullar, hastaneler, sendika, vakıf ve dernekler kapatılmıştı. Hükümet bu çerçevede ikinci adımı askeriye için atıyor. Alınan karara göre Askeri liseler kapatılacak ve tüm askeri öğrencilerin okullarla ilişiği kesilecek. Halen Harp okullarında okuyan öğrencilerin de okulları ile ilişiği kesilecek. Ancak Harp Okulları kapatılmayacak. Bundan sonra harp okulları normal liselerden öğrenci alacak ve bu okullar Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanacak.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ!

Darbe girişimi üzerine yapılan YAŞ toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için anayasanın 120. maddesi uyarınca 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Anayasanın 91. maddesindeki kısıtlamalara ve usule bağlı olmaksızın, Kanun Hükmünde Kararnameler çıkarabilir. Bu kararnameler Resmi Gazete’de yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına sunulur.

OHAL Kararıyla Çok Sayıda Basın Yayın Kurumu Kapatıldı

‘OHAL Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ başlığı ile Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi ve 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı. Ayrıca 23 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 81 ilde tam 1.125 dernek ve vakıf da kapatıldı.

İDAM GERİ Mİ GELECEK!

Darbe girişiminin ardından gündeme gelen idamın geri gelmesi konusunda Başbakan Binali Yıldırım şu açıklamalarda bulundu: Vatandaşlar haykırıyor: ‘İdam gelsin, idam gelsin.’ Bütün meydanlarda tek ses bu. Türkiye demokratik bir ülke, demokrasi ile yönetiliyor. Milletin taleplerini duymazdan gelemeyiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Meclis’ten idam cezasının çıkması halinde imzalayacağını açıklamıştı.

MALKOÇ: RUHSATLI SİLAHLANMANIN (!) ÖNÜ AÇILACAK

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, vatandaşın darbelere karşı meşru müdafaa hakkını savunması için şunları söyledi: Şimdi vatandaşın ruhsatlı silah almasında önüne engel çıkartılıyor. Ama darbeye teşebbüs edenlere karşı milletin meşru müdafaa hakkını savunması için ruhsatlı silah verilmesinin önünün açılması lazım.

Sivil silahlanma konusunun bizzat devlet yetkileri tarafından dile getirilmesi, beraberinde iç savaş ihtimali de dâhil ‘Türkiye nereye gidiyor’ endişesini de gündeme getirdi.

TSK’DA YENİ YAPILANMA!

2016 yılı Yüksek Askerî Şûra olağan toplantısında, TSK’da görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumları görüşülerek karara bağlandığı açıklandı. YAŞ kararları kapsamında, kamuoyunda ‘Balyoz’ ve ‘Askeri casusluk davaları’ olarak bilinen davalarda beraat eden bazı subaylar da bir üst rütbeye terfi ettirildi.

Resmi gazetede yer alan, “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname” kapsamında;

1- Genelkurmay ve MİT, Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı.

2- Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlandı,

3- Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları İçişleri Bakanlığı’na devredildi.

4- GATA ve Askeri Hastaneler Sağlık Bakanlığına devredildi. Buna göre; GATA’ya bağlı eğitim hastaneleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Bakım Merkezi ile asker hastaneleri, dispanser ve benzeri sağlık hizmet birimleri ile Jandarma Genel Komutanlığına ait sağlık kuruluşları da her türlü hak ve yükümlülükleri, alacak ve borçları, sözleşme ve taahhütleri, taşınırları ve taşıtlarıyla birlikte Sağlık Bakanlığı’na devredildi.

DURSUN ÇİÇEK: “DARBE GİRİŞİMİ BİLEREK Mİ ENGELLENMEDİ?”

Dursun Çiçek katıldığı televizyon programında ilginç açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar:

“Bu kadar yaygın bir örgütlenmeyi istihbaratın önceden görmemesi anlaşılır gibi değildir. Milli İstihbaratın ve Cumhurbaşkanı’nın bu örgütlenmeden önceden haberdar olup önlem almış olması gerekirdi. Şüphe var; acaba bilerek mi tedbir alınmadı?”

BİNALİ YILDIRIM: “SURİYE İLE NORMALE DÖNECEĞİZ, BUNA İHTİYACIMIZ VAR”

Ankara’da düzenlenen Parti İl Başkanları toplantısında konuşan Binali Yıldırım, terörle mücadelenin başarısı için Suriye ve Irak’ın istikrara kavuşması gerektiğini ifade etti. “Dostluk halkasını olabildiğince genişleteceğiz” diyen Binali Yıldırım, Türkiye’nin Rusya ve israil’le başlayan diplomatik açılım sürecinin devam edeceğini belirterek “Eminim ki Suriye ile de normal ilişkilere döneceğiz. Buna ihtiyacımız var” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here