Erdoğan’ın yeni anayasa söylemlerini değerlendiren Alparslan Kuytul Hocaefendi, “Bu Ülkede Yeni Anayasa Yapsanız Ne Olur, Anayasayı Dinleyen Yok ki!” dedi.
Sizin Yapacağınız Anayasa Özgürlükçü Olamaz!
Şimdi bu insanlar ‘Biz yargı reformu, anayasa, ekonomik reform yapacağız bir de -yeniden son günlerde çıkan bir laf– anayasayı baştan, yeni bir anayasa yapacağız.’ diyorlar. Sizin zihniyetiniz bu! Siz bir kere üniversite rektörünün hocalar tarafından seçilmesine karşısınız! Siz rektörleri ben atayacağım, diyen insanlarsınız! Sizin yapacağınız anayasa özgürlükçü olamaz ki! Benim korkum mevcut kanunları daha da kötüye götürecek olmaları. Aslında anayasada da belli bir fikir ve ifade hürriyeti var, kanunlarda da var ama kimseyi konuşturtmuyorlar. Kanun öyle olduğu için değil telefonla yasaklıyorlar, izin vermeyin diyorlar. Yoksa kanun aslında izin veriyor.
Bakın bizim bu kadar basın açıklamalarımıza hep müdahale ettiler, 100 tanesine mahkeme açtılar, 20 tanesi savcılıktan döndü, 80 tanesi mahkeme edildi, 45’inden beraat ettik, 35’i devam ediyor. Son bir yıldır karışmıyorlar. Bizim yaptığımız kanunsuzluksa son bir yıldır niye karışmıyorsunuz? Yaptığımız şey kanuna uygun. Biz hakkımızı kullanıyoruz, o yüzden artık kanunu bildiğimizi bildikleri için karışmıyorlar, kanun bilmezseniz yapacaklarını yapıyorlar. Şimdi karışmıyorlar, daha evvel de karışmasaydınız! Bu kadar olayda bu kadar mahkemede olmazdı. Biz de uğraşmazdık, savcı da hâkim de polis de uğraşmazdı. Bu ne zülümdür!
Anayasa Mahkemesi’ni Dinlemeyenler Yeni Anayasa Yapsalar ne Yapmasalar ne?
Siz busunuz! Kanun özgürlükçü olsa bile siz engelliyorsunuz kanuna uymalarını, yetkililerinin sizin talimatlarınıza göre davranmalarını sağlıyorsunuz, telefonla talimat veriyorsunuz! Bırakın emniyet müdürü, savcı, hâkim kanuna göre davransın; hayır! Telefona göre davranacak, yapmasında görsün gününü. ‘Biz anayasa yapacağız.’ diyorlar. Vallahi bunların yapacağı anayasa daha baskıcı, tek adam sistemine uyumlu bir anayasa olacaktır. Zaten MHP: ’yeni sisteme uygun bir anayasa olmalı.’ Diye söyledi. Yeni sistem ne? Tek adam sistemi buna uygun bir anayasa. Demek ki daha baskıcı bir anayasa planlıyorlar. Bence bu anayasa ile bu kanunla istedikleri kadar baskı yapamıyorlar, telefonla da bir yere kadar yapabiliyorlar. Herhalde daha baskıcı bir anayasa düşünüyorlar. Mesela rektörlerin seçiminde üniversite hocaları oy kullanırken bunu iptal edenler tamamen benim emrim ile tayin edilecek diyenler özgürlükçü bir anayasa yaparlar mı? Mümkün mü? Anayasa Mahkemesi’ni dinlemiyorum diyenler yeni bir anayasa yapsalar ne olur yapmasalar ne olur? Anayasa Mahkemesi’ne dinlemiyorum, diyor. Ondan sonra hâkime, savcıya talimat veriliyor. Bu ülkede anayasa değişse ne olur değişmese ne olur? Kanunlar daha özgürlükçü olsa ne olur olmasa ne olur? Sonuçta telefonla iş bitiyor, kanunla değil.
Sunucu: Üç beş kişinin bir araya gelmesinin yasak olduğu şu pandemi sürecinde spor salonları mitinglerle dolup taşıyor ve bir de cumhurbaşkanı “Pandemiye rağmen salonları tıklım tıklım doldurdunuz” diyor ve tebrik ediyor.
Alparslan KUYTUL: Bence birileri cumhurbaşkanını çok fena yönlendiriyor. Hiç farkında değil yoğun bir hayat yaşadığı için hiç farkına varmıyor. Bu nasıl bir cümle ya? Biz basın açıklaması yaparken polis: ’Mesafeli durmak zorundasınız, maske, mesafe vs.’ diyor.
Sunucu: Salonlar zaten kimseye verilmiyor.
Alparslan KUYTUL: Salonlar zaten yasak. Hiçbir yerde bize bir şey yaptırmıyorlar, hiç kimseye de yaptırmıyorlar ama kendilerine her şey serbest. Hani eşitlik vardı, hani pandemi vardı? Bu nasıl bir cümle? Halk ile alay mı ediyorsunuz? Bu nasıl bir mantık? Pandemiye rağmen tıklım tıklım doldurmuşsunuz, çok sevindim demek ne demek?O zaman neden camide bizi mesafeli durduruyorsunuz? Neden başkalarına miting hakkı vermiyorsunuz? Neden bize konferans hakkı vermiyorsunuz? Hani eşitlik vardı, sizin hakkınız varsa bizim de hakkımız var. Biz de bu vatanın çocuğuyuz.
Bu Ülkede Anayasa Yapsanız Ne Olur, Anayasayı Dinleyen Yok ki!
Yeni anayasa ile çok bir yere varılabileceğini sanmıyorum. Çünkü anayasal değişiklik yapabilmek için hiçbir partinin çoğunluğu söz konusu değil. Onu başarabilecek sayıya ulaşması mümkün değil. CHP’nin destek vermediği bir anayasa taslağı olursa kesinlikle onu anayasaya geçemezler. 3/2 çoğunluk mümkün olmuyor, kaç parti işin içinde olursa olsun. Ki zaten HDP büyük ihtimalle destek vermeyecektir. Dolayısıyla yani CHP’siz bu iş mümkün değil ve CHP’nin de İyi Parti’nin de şartı eski sisteme dönmek. Halbuki yeni anayasa çalışması ise yeni sisteme uygun bir anayasa iddiasıyla başlatılıyor. Yeni sisteme uygun bir anayasayı CHP, İyi Parti, HDP, Saadet Partisinin de kabul etmesi mümkün değil. Dolayısıyla bu sadece çalışma olarak kalır, belki de laf olarak kalır. Hiç başlamadan biter ve zaten herkes görüyor. Bu ülkede var olan anayasayı, kanunu kim dinliyor ki? Telefonla iş bitiriyorlar. Bu ülkede anayasa yapsanız ne olur, baba yasa yapsanız ne olur? Dinleyen yok ki.
Şu anlayış var, ‘burada benim dediğim olur’ anlayışı var. Ertuğrul filminde hani töre töre deyip duruyor ya töremize göre ne din var ne iman. Töre töre töre… Başka bir şey yok. Töreyi dinin yerine koymaya çalışan bir film. Bazı güzel şeyler de var ama bu yönü de var. Orada bir gün birisi, Ertuğrul Bey’e töremiz öyle değil beyim deyince “Töre de benim, bey de benim, benim dediğim olur.” dedi aslında. O anlayışı sürdürüyorlar. Şimdi anayasa da kendileri, kanun da kendileri durum bu olduktan sonra anayasa değişse ne olur, değişmezse ne olur? Bugün anayasayı şöyle değiştirirler, yarın yine o işlerine gelmediği zaman “Anayasayı dinlemiyorum.” derler olur, biter. Artık iş çığırından çıkmış, memleketin çivisi çıkmış, şanzıman dağılmış, motor patlamış, karbüratör tıkanmış artık yürümüyor yani. Anayasa değişse ne olur ki? Çok farklı bir gelişme lazım.
Anayasanın değişmesi kesinlikle hiçbir şeyi halletmeyecektir ve artık kimsenin böyle bir beklentisi de yok, böyle bir ümidi de yok. Anayasa değişikliği başarılamaz, yeni anayasa yapılamaz; yapılsa bile bir şey değişmez. Bu zihniyet değişmediği müddetçe anayasa ne olursa olsun, telefonla talimat verildiği müddetçe anayasanın değişmesinin ne ehemmiyeti olabilir? “Anayasayı dinlemiyorum.” denildiği müddetçe anayasa değişse ne olur değişmezse ne olur? Bence düşündükleri şey daha özgürlükçü bir anayasa değil, tek adam sistemine daha uygun bir anayasa. Cumhurbaşkanının yetkileri daha da arttırılacak benim tahminim. Öyle bir anayasa çalışması düşünülüyor ve biraz da kamuoyunu rahatlatmak için söyleniyor gibi geliyor bana. Çok samimi de görmüyorum. Sanki gündem değiştirmek için ortaya atılmış gibi. Bir kere CHP, bu işin içinde olmayacak belli. CHP olmadan da zaten anayasa değişikliği mümkün değil. CHP’nin şartı; parlamenter sistem. Güçlendirilmiş parlamenter sistem, cumhurbaşkanı eskisinden de daha az yetkili demek. CHP’nin istediği cumhurbaşkanı tamamen temsili bir görev ifa edecek.
Sunucu: Eskiden olduğu gibi.
Alparslan KUYTUL: Eskisinden daha da sembolik bir görev ifa edecek. Eskiden parlamenter sistem de birinci partiye vermesi tahammüller gereğidir. Cumhurbaşkanının yani hükümet kurma görevini en fazla oy alan partiye vermesi tahammüller gereğidir ama ikinci partiye de verebilir Demirel gibi. Böyle bir hak vardı. Şimdi güçlendirilmiş parlamenter sistem dedikleri sistemde cumhurbaşkanının böyle bir hakkı olmayacağını en çok oy alan kim ise hükümet kurma vazifesini ona vermek zorunda. Kendisinin durumu daha sembolik. Cumhurbaşkanının yetkilerinin azaltıldığı, başbakanının ve meclisin yetkilerinin arttırıldığı bir sistemden bahsediyor muhalif partiler. Halbuki AKP ve MHP ise tam tersine şu anki sistemi daha da güçlendirme peşindeler. CHP buna razı olmayacaktır ve “Biz senin yetkilerinden zaten muzdaribiz. Biz tek adam sisteminden muzdaribiz. Senin daha da yetkilerini mi arttıracağız.” diyeceklerdir ve reddedeceklerdir.
Ben bunun bir yere varacağını sanmıyorum. Çünkü 3/2 oy almak kolay değil. 400 milletvekili demek. 600 milletvekilinden 400’ünün oyunu almak kolay değil. Bu işin gerçekleşeceğini sanmıyorum ama eğer AKP, Erdoğan, MHP’den rahatsızsa MHP’ye muhtaç durumda şu anda %50 artı 1 alamayacağını biliyor. Hep MHP’ye muhtaç kalıyor. MHP’de bunu çok iyi kullanıyor ve gerçek iktidar MHP olmuş gibi âdeta. Görünüşte bütün sorumluluk ve zahmet AKP’nin sırtında yani davul AKP’nin sırtında ama tokmak MHP’nin elinde. Bunu herkes biliyor, bu işi takip eden, bu konulardan anlayan herkes bunun böyle olduğunu biliyor.
Yeni Sistem AKP’yi Zayıflattı
Erdoğan bundan rahatsızsa, belki CHP ile gizli anlaşma yaparsa “Evet, eski sisteme döneceğiz.” derse kendisi cumhurbaşkanı değil de başbakan olmak istiyorsa -eski sisteme göre- belki o zaman böyle bir anayasa çalışması başarılı olabilir. “Yok, ben bu sistemde ısrarcıyım.” diyorsa halbuki bu sistemi kendisinin lehine değil, her zaman MHP’ye muhtaç. Aslında AKP tuzağa düştü, AKP birtakım güçlerin ve MHP’nin tuzağına düştü. Onlar güçlendi, AKP zayıfladı. Bu yeni sistem AKP’yi zayıflattı. Güçlenmiş zannediyor ama esasında sürekli onlara muhtaç olduğu için gerçek güç elinde değil. O zaman tek adam olsan ne olmasan ne. Herkes tek adam diyor ama esasında tek adam da değil. Gerçekte hep başkasına muhtaç. Tek adam esasında kimseye muhtaç olmaz ama AKP şu anda hep MHP’ye muhtaç. Bu nasıl ‘tek adam’ sistemi? AKP bunu çok geç anladı. Belki bundan dolayı hatasını anlayıp bu sistemden vazgeçmeye razı olursa, partili cumhurbaşkanı olmaktan vazgeçerse belki CHP de destekler, belki yeni anayasa yapılabilir ama MHP buna ne kadar müsaade eder, AKP buna ne kadar hazır, tartışmalı. Pek ümidim yok yeni anayasa yapılabileceğinden. Yapılsa bile çok özgürlükçü olmayacak, belki daha da katı olacaktır. Çünkü yeni anayasa lafını edenler özgürlükçü insanlar değiller. Yeni anayasa lafını edenler, sürekli baskıcı kanunlar çıkartan partiler. Düşünün, Molotof’u bomba sayan kanun çıkarttılar, makul şüphe kanununu çıkardılar. Emniyet, askeriyenin tankını, topunu kullanacak. Mahalle içinde tank. Böyle bir hükümetin daha özgürlükçü bir anayasa hazırlayacağını hiç zannetmiyorum. Sanki mevcut anayasanın özgürlükçü olmasından kısmen de olsa -beğendiğim için söylemiyorum- bazı haklar tanınmasından rahatsızlar, sanki daha da baskıcı bir anayasa düşünüyorlar gibi bir ihtimal var.
Ben iyi bir sonuç vereceğini sanmıyorum. Taslaklarını bir görelim, daha isabetli konuşuruz ama şu anda görünen bu.
Yeni Anayasa Söylemleri Hakkındaki Değerlendirmenin Videosunu İzlemek İçin;
Gündeme İslami Bakış Programını İzlemek İçin Buraya Tıklayınız.
Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu cevaplara alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…